Knivblock med tillhörande knivar
- Knivblock i svart trä
- Exklusiv design signerad Wüsthof
- 6 knivar & 1 sax ingår
- Håller knivarna vassa längre än vanligt
- Finns i 2 färger
Knivblock i bambu
- Elegant knivställ i bambu
- Plats för 4 st knivar
- Extra passande för keramiska knivar
- Av populära japanska märket Kyocera
Knivblock i rostfritt stål
- Robust knivställ i rostfritt stål
- Plats för 9 st knivar
- Passar i alla interiörer
- Rengörs enkelt med trasa
Knivblock, eller knivställ som det också kan kallas, är en typ av knivförvaring som används för att förvara och organisera knivar. De är vanligtvis gjorda av trä eller metall, och många av dem är försedda med fack för olika typer av knivar. Man placerar kniven med den skarpa kanten ned och handtaget upp. Ett knivblock är inte bara praktiskt, det är också ett snyggt tillbehör i ditt kök.
Så väljer du knivblock
Innan du köper ett knivsblock finns det några saker som kan vara bra att känna till. Först och främst bör du tänka på vad du ska förvara i stället. Ett knivställ med flera fack är idealiskt för att hålla ordning på dina knivar, men om du bara ska förvara till exempel 3-4 knivar kan ett mindre och enklare ställ vara bättre. Det är också viktigt att titta på storleken på dina knivar – ett mindre knivställ är inte lämpligt om du har stora och rejäla köksknivar.
1. Storlek på knivställ
När du väljer storlek på ditt knivställ är det helt enkelt viktigast att titta på både hur många och hur stora knivar du ska förvara i den. Det finns i princip två olika typer av knivställ på marknaden – de som är gjorda för att förvara flera små och mellanstora knivar, och de som är anpassade för större och tunga köksknivar. Vilken du ska välja beror helt enkelt på hur många och vilka typer av knivar du vill förvara i blocket.
Stora knivställ är ofta cirka 40 cm breda och 20 cm djupa, men det finns även smalare modeller som är cirka 30 cm breda och 15 cm djupa. De flesta knivställ har ett eller två lager, med fack för olika knivar på varje sida. Dessa ställ har ofta en upphöjd kant runt om, som gör att det är lättare att ta fram och förvara knivarna.
Det finns även stora knivställ med 3 eller 4 lager. Dessa har oftast fack för olika typer av knivar på olika nivåer, så att du enkelt kan hitta och ta fram den kniv du behöver. Detta är perfekt för dig som ofta använder olika typer av knivar.
Små knivställ är vanligtvis cirka 30 cm breda och 15 cm djupa. Mindre knivställ passar bäst för dig som inte har så många olika sorters knivar eller om du för det mesta använder små knivar.
När du väljer ett knivställ eller knivblock är det också viktigt att tänka på hur mycket plats du har tillgång till i köket. Ett stort knivställ tar upp mycket plats i ditt kök, medan ett mindre och smidigare ställ är mer lämpligt för mindre kök.
2. Material
Knivblock i trä
Trä är ett naturligt material som andas och har en varm och behaglig känsla. Dessutom är trä mycket starkt och hållbart, så ett knivställ i trä kommer att hålla i många år. Nackdelen med trä är att det kan vara lite svårt att rengöra eftersom smuts och fläckar lätt fastnar i ytan. Det kan dessutom vara lite knepigt att rengöra knivställ eller knivblock som är gjorda av trä.
Knivblock i metall
Om du vill förvara flera stora och tunga köksknivar bör du istället välja ett knivblock eller knivställ i metall. Metall är ett mycket starkt och tåligt material som klarar av mycket slitage. Materialet sägs av många vara det mest lämpade för att förvara köksknivar, eftersom de är så pass solida och tåliga. Dessutom är det lättare att se knivarna i ett transparent metallställ, så att du slipper leta igenom ett helt ställ för att hitta rätt kniv. Därutöver är det ofta enklare att rengöra ett knivställ i metall, eftersom smuts och fläckar inte lägger sig lika mycket som det kan göra i andra material.
Knivställ i plast
Om du bara behöver ett ställ för några få små och mellanstora knivar räcker det med ett ställ som är gjort av plast. Dessa material är inte bara billigare, utan de väger också mindre så att du kan flytta dem från en plats till en annan med lätthet. Dessutom är de ofta enklare att rengöra.
Lätthanterligt knivblock i plast med 5 st tillhörande knivar. Finns att köpa här.
Knivställ med magnet
Ett knivställ eller knivblock med magnetiskt funktion är mycket populärt, framförallt på grund av dess smidighet. Det är också väldigt praktiskt eftersom det inte behöver uppta så mycket plats. Man kan nämligen montera de allra flesta magnetiska knivställ på väggen i köket. På så sätt underlättar en sådan här förvaring hanteringen av knivarna på ett sätt som är uppskattat i många hem.
Fantastiskt smart och fint knivställ som finns att köpa hos Kitchentime.
Knivar för knivblock
Det finns olika typer av knivar för olika syften. De flesta köksknivar har en allround-design, medan andra knivar är mer specialiserade och används för att skära eller skala specifika ingredienser. Allround-knivar är de mest användbara och allsidiga knivarna och passar därför bra i ett transparent metallställ, där du snabbt och enkelt kan hitta rätt kniv. Däremot kan du självklart också välja att placera olika typer av knivar i ditt ställ oavsett vilket material du har – men du ska ändå komma ihåg att vissa knivställ är mer lämpade för specifika knivar medan andra inte är det.
Säkerhet
När det kommer till knivar är säkerhet en väldigt viktig aspekt att beakta. Knivar är nämligen inte bara farliga för personer som använder dem utan kan också vara farliga för personer i närheten av dem. Därför är det viktigt att alltid följa de eventuella instruktioner som medföljer när du köper ditt knivställ. Vidare ska du också se till att ditt knivställ är placerat på en säker och stabil yta. Säkerställ att knivarna inte ligger i ett fack där de kan skada någon om man råkar komma åt med händerna. Det är alltså viktigt att du tänker på säkerheten när du använder ditt knivställ.
Rengöring
När det kommer till rengöring av knivställ finns det några enkla regler du bör följa. Först och främst ska du alltid rengöra ditt knivställ med milda rengöringsmedel. Detta gäller för såväl ytan som eventuella fack och luckor. Vidare är det också viktigt att torka ur alla fickor och luckor ordentligt. Se därför till att använda en ren trasa eller handduk när du torkar. Kom också ihåg att rengöra och torka av knivarna regelbundet för att förebygga bakterie- och smutsuppbyggnad.
Förvaring
Det är också viktigt att du förvarar ditt knivställ på ett säkert sätt. Se till att inte förvara det i närheten av andra föremål som kan skada det. Det är också viktigt att se till att du inte förvarar det i närheten av vatten eller andra vätskor. Om du inte ska använda knivstället under en längre period rekommenderar vi att du torkar av det och förvarar det på en torr och sval plats.
En av de bästa platserna att förvara ditt knivställ är i en skåp eller låda som är speciellt avsedd för förvaring av köksutrustning. Det finns olika typer av köksskåp och -lådor som är speciellt avsedda för förvaring av knivställ. Dessa är ofta gjorda av trä eller metall och har flera olika fack och hyllor. De är också ofta utrustade med lås eller hakar som gör att du kan hänga upp dem på väggen eller skapa extra förvaring under skåpet.
Fördelar och nackdelar
Fördelar:
- Knivarna är alltid nära till hands och lätta att ta fram
- Enkelt att rengöra och torka av efter användning
- Ger ett snyggt och organiserat intryck i köket
Nackdelar:
- Kan vara svårt att få plats med alla knivar om man har många olika sorter
- Om det inte rengörs regelbundet kan det samla smuts och bakterier