Hörby Bruk kompisgunga

Hörby
  • 98 cm i diameter
  • Plats för 2 eller fler barn
  • Extra mjuk och skön sits
  • Skyddande kanter
  • Snygg blå färg
  • Justerbara rep
Köp nu

Avlång kompisgunga

Avlång
  • Stor gunga med plats för flera barn
  • Tål upp till 150 kg
  • Vadderad stålram
  • Justerbar replängd
  • CE-märkt och godkänt enl. lekstandard EN-71
Köp nu

Outdoor play kompisgunga

Outdoor
  • Rund och rolig kompisgunga
  • Tillverkad av slittålig metall
  • Mjukt skumgummi runt om
  • Justerbara rep
  • 100 cm i diameter
  • Enkel att montera
  • Max 2 barn åt gången
  • Ej tillåtet att stå i gungan
Köp nu
Innehåll [ visa ]

Är du förälder har du säkert många gånger varit med om när barnen vill gunga samtidigt och det enbart finns en gunga att tillgå. Bråken och tårarna kan bli många och långa. Antingen är det syskon som måste vänta på sin tur, eller kompisar. Med en kompisgunga i trädgården så är de här problemen ett minne blott för såväl dig som barnen, eftersom kompisgungor möjliggör för två eller ibland flera barn att gunga samtidigt, på samma gunga.
Barn behöver aktiveras dagligen. Det spelar ingen roll på vilket sätt så länge det håller barnet igång och samtidigt är roligt. Du har garanterat inte kunnat undgå att se kompisgungorna och vilken fullkomlig succé de gör för barnen. I vår guide nedan kommer du att få all information du behöver inför ditt köp.

Superfin kompisgunga inför sommaren. Finns att köpa här.

Så väljer du kompisgunga

En kompisgunga hemma kommer otvivelaktigt att förändra tillvaron till det bättre för både dig och barnen. Men innan du köper en kompisgunga finns det ett par saker du måste vara medveten om. Först och främst kommer de i olika storlekar. Det innebär att du måste försäkra dig om att de kommer passa för just dina barns åldrar och därmed kroppar. Kommer båda få plats och hur länge i så fall? Du måste också veta på ett ungefär hur många som kan tänkas vilja använda gungan tillsammans och anpassa den därefter.
Vidare ska du bestämma dig för hur du ska hänga upp gungan. Kompisgungor kan hängas i en gungställning, ett träd eller t.om. inomhus beroende på vilken typ av gunga du vill ha. Sist men inte minst finns det en rad olika modeller och utseenden samt viktiga säkerhetsföreskrifter du ska känna till.

1. Olika typer av kompisgunga

Det finns flera varianter av kompisgungor. Förutom kompisgunga kan de kallas för andra namn såsom nätgunga, korgkunga, fågelbogunga m.m. De olika sorterna kommer i olika material och är anpassade på olika sätt. En del kompisgungor har låga kanter och saknar den så kallade ”korgen”, eller nätet, som du ofta ser i lekparkerna. Andra är försedda med just den där korgen och har dessutom en högre kant som är anpassad för att något yngre barn eller barn med försvagad ryggstabilitet. Gemensamt för gungorna är att de har rejält kraftiga rep monterade i sitsen och redo att hängas upp beroende på var du ska ha dem någonstans.

Utomhus

En kompisgunga som du ska ha ute, i exempelvis trädgården, ska vara av rejäl och tålig kvalité. Utomhus är leken ofta mer fartfylld, många kan samlas samtidigt och så vidare. Dessutom är väder och vind en otroligt viktig aspekt att ha i beaktande när du ska köpa en kompisgunga att ha ute. Vidare kräver en stor utomhusgunga en korrekt, stabil upphängning så du måste vara införstådd i hur detta görs på bästa sätt. Du ska givetvis inte köpa en gunga utan en lämplig gungställning till. Se vårt avsnitt om montering och gungställningar en bit ned.

Inomhus

Väljer du att ha en kompisgunga inomhus så ska du ha i beaktande att dessa inte är av samma robusta material som de som är anpassade för utomhusbruk. De tål inte lika mycket och monteras inte alls på samma sätt som utomhusgungorna gör.
Inomhus är gungorna lättare, och de är givetvis inte skapta för vilt gungande utan snarare för en lite lugnare, mysigare men precis lika rolig stund som alla sorters gungor erbjuder.
Vi hjälper dig igenom säkerhetsaspekterna för såväl inomhusbruk som utomhusbruk i vårt avsnitt om säkerhet längre ned på sidan.

 

2. Sits och material

Det vanligaste materialet på gungsitsen som du kan se utomhus är det så kallade spindelnätet, varför kompisgungorna i dagligt tal inte sällan kallas för nätgungor. De har stålramar, vilket är ett måste för utomhusgungor. Nätet i gungorna är enormt slitstarkt och klarar ofta vikter upp emot 150 kg, men det beror självfallet på vilken sort du väljer.

exempel

En annan vanlig och populär variant av stor kompisgunga har polyetensits. Förenklat beskrivet är det en sits, och ibland även en ram, med mjukt skum i mitten likt studsmatteunderlag. Dessa sitsar är betydligt mjukare att sitta och ligga på, och har också stålramar. Därutöver är de mycket väderbeständiga. Du ska därför inte låta dig luras av att materialet kan se lite vekare ut än nätet.

3. Storlek på kompisgunga

Stora kompisgungor är själva kärnan. De ska vara stora för att fylla funktionen och nå upp till dess syfte. Dess storlek anges allra oftast i diameter eftersom majoriteten av dem är runda, vilket också är den tveklöst mest populära varianten. Det finns emellertid även rektangulära kompisgungor som är precis lika roliga, starka och säkra.
Rent storleksmässigt finns det inga jättestora skillnader på gungorna som finns på marknaden men de kan absolut skilja sig åt i ett par centimeter.

Dessa skillnader kan trots det vara avgörande i ditt val av storlek, så du måste noggrant tänka igenom hur stor kompisgunga du vill ha. Till exempel måste du veta hur stor chansen är att flera barn kommer vilja gunga i den samtidigt så att du inte väljer en för liten gunga. Som vi nämnde initialt finns det kompisgungor avsedda för fler än två barn. Men även om en viss sorts gunga har ett maxantal på två personer vid användandet så kan maxvikten ändå vara för stor om du exempelvis har barn som skiljer sig åt väldigt mycket i ålder. Vi rekommenderar den sortens kompisgunga som är extra stor och tål fler än två barn åt gången eftersom de är säkrare och starkare. Dessutom bjuder de in till fantastiskt mycket lek.

4. Gungställningar för kompisgunga

En gungställning för en kompisgunga utomhus är ett måste. Visst kan du montera vissa av gungorna i ett träd, men det kräver att du har full kontroll över vem eller hur många som nyttjar gungan, och framförallt hur tåligt trädet verkligen är. Vi rekommenderar en riktig gungställning å det starkaste.

Utomhus

När det gäller gungställningar till kompisgungor utomhus måste du välja en ställning som kräver ordentlig montering. Med det menas att den monteras genom nedgrävning, och dessutom allra helst med efterföljande gjutning så att ställningen förankras i betong. Detta är det absolut mest optimala för en garanterad säkerhet. Vare sig den gungställningen du väljer är gjord av stål eller trä så måste du se till att det monteras ordentligt.
När gungställningen är på plats ska du med gungans rep justera höjden på din kompisgunga så att den passar bäst för ditt eller dina barn. Därefter kan både du och barnen njuta av gungan!

  • OBS: Se till att gungan passar den aktuella gungställningen. En del kompisgungor säljs tillsammans med passande gungställning, vilket är perfekt.

Utmärkt och säker gungställning passande för kompisgunga. Finns att köpa här.

Inomhus

Väljer du att ha en kompisgunga hemma, inomhus, ska du vara införstådd med att den inte kommer att fylla samma funktion som en utomhusgunga. Kompisgungan inne kan fortfarande vara stor och förefalla få plats med många, men så är det i de allra flest fall inte. Du måste nämligen sätta fast dem med en krok i taket, och det är därmed inte säkert att den kan användas av mer än ett barn. Dock är det en fördel att barnet istället kan snurra runt i gungan, vilket det inte kan med en kompisgunga på gungställning. Många barn tycker om att snurra runt, så det kan bli en rolig upplevelse i hemmet.

En del kompisgungor kan sättas fast i exempelvis en dörröppning, vilket gör att du då fäster två rep i dörröppningen, så att barnet kan få den riktiga gungupplevelsen. I båda dessa fall måste du kontrollera att ditt tak är tillräckligt stabilt för att hålla en stor kompisgunga genom enbart krokupphängning.

5. Höjd

Många kompisgungor har justerbar höjd och det är en sådan typ av kompisgunga som du ska leta efter. Vi rekommenderar att du köper en variant som tillåter höjden att justeras eftersom det främjar säkerheten. Vissa kompisgungor har en maximal upphängningshöjd av just den här anledningen.
Tänk på fallhöjden, vilket menas med den punkt varifrån barnet kan falla. Fallutrymmet är zonen av säkerhet som är runt om utrustningen, och här får det absolut inte finnas några hinder. Du måste exempelvis tänka på att du, om du har gungställningen i trädgården, inte har några andra föremål som kan vara i vägen.

6. Säkerhet

Innan du köper en kompisgunga är det allra viktigaste att du först och främst ska kontrollera att den har en godkänd CE-märkning. Med det menas att gungan överensstämmer med de krav som ställs gällande bland annat säkerhet. Vidare är det absolut säkrast att montera kompisgungan på en gungställning som även den monteras som beskrivet ovan. Det räcker dock inte med att själva gungan är ordentligt monterad utan en stor del av säkerheten handlar också om omgivningen, både utomhus och inomhus. I båda miljöerna måste du se till att inga hinder finns i vägen när barnet eller barnen använder gungan. Finns det risk att barnen gungar in i något som står i vägen så måste du eliminera dessa saker.

Tänk på att även buskar, träd och stenblock kan utgöra fara om de skulle trilla av gungan. Många av dagens kompisgungor har maxviktsrekommendationer och särskilda rekommendationer för minimumålder på den som ska använda gungan. Det innebär att du måste kontrollera detta innan ditt köp.

7. Pris

Billiga kompisgungor

Kompisgungor hittar du för allt från 199:- till 17.000:- eller mer. De billiga gungorna är fortfarande relativt stora, men de tål i de allra flest fall inte mer än två barn åt gången. Barnen får inte heller stå upp i de gungorna, vilket brukar vara önskvärt när det kommer till just kompisgungor. Men om du vet med dig att enbart två (och ganska små) barn ska använda gungan så funkar de utmärkt. Dessa enklare varianter av kompisgunga hittar du ofta på Biltema, Jula och liknande affärer men det finns också många på de populära barnsajterna såsom Jollyroom och Babyshop.

Dyrare kompisgungor

De allra dyraste är sådana som är avsedda för allmänna lekplatser, så att du inte råkar köpa fel. Men stadiga, tåliga och stora kompisgungor med plats för fler än två personer och med högre maxvikt m.m. kostar en del. Vi anser dock att om du ska investera i en kompisgunga så ska det vara en som verkligen fyller sitt syfte och som kommer att vara långlivad. Säkerheten är dessutom oerhört viktig och du vet kanske inte helt säkert hur gungan kommer att användas. Därför är det bättre att satsa på en kvalitativ kompisgunga.

Gungställningar

Glöm inte gungställningen eller upphängningen för inomhusbruk. En gungställning kan säljas separat för 3969:- och upp till betydligt mer. Här måste du kontrollera om det är så att gungställningen säljs separat eller med tillhörande kompisgunga. Du kan troligtvis komma undan billigare genom att kombinera dem. Se då till att gungan som medföljer gungställningen verkligen är anpassad efter den gunga du verkligen ha i så fall. Det är inte säkert att kombinationen är optimal för vad du söker angående storlek, material och maxvikt. Du ska vara uppmärksam på att likt separata kompisgungor inte köpa en gungställning avsedd för allmänna lekplatser. Dessa är av en annan standard och kostar enormt mycket pengar.

Fördelar och nackdelar med kompisgunga

Fördelar

  • Plats för två eller fler
  • Gör gungandet enormt mycket roligare
  • Främjar samspelet mellan barnen
  • Ger barnen sin egen, speciella plats
  • Förhindrar väntetid och ledsna miner

Nackdelar

  • Gungställningen tar upp mycket plats
  • Många säkerhetsaspekter att ha i beaktande

Kompisgunga bäst i test

Vi har under en tid testat några olika varianter av kompisgunga för att se att de verkligen håller måttet. Testet har genomförts för att se att gungorna klarar säkerhet och utlovad kapacitet. Vi har givetvis enbart låtit det rekommenderade antalet barn gunga samtidigt och inte överskridit några maxvikter. Även om vi inte tagit några onödiga risker så har vi inte uppfattat några av gungorna som farliga överhuvudtaget. Det är med trygghet vi har låtit barnen gunga i dem och det är med trygghet vi utnämner våra vinnare.
Testet har givetvis också gjorts för att säkerställa att barnen har haft roligt utan att på något sätt känna sig hindrade av något. Kort sagt har samtliga kompisgungor överträffat våra förväntningar och verkligen gjort succé för såväl barn som föräldrar. Det har varit en win-win-situation eftersom alla blivit glada och nöjda, och ingen har behövt vänta på sin tur.
Gungorna testades på en säker gungställning avsedd för kompisgungor utomhus. Vi testade även ett par stycken på en mycket kraftig trädgren, och det är enbart de gungorna vi kände oss säkrast med på träd som vi har länkat till på sidan.

Sammanfattning

Genom att addera en kompisgunga i din och ditt/dina barns tillvaro kommer hela hemmiljön att förvandlas till en magisk plats full av nya lekmöjligheter. Det finns ett flertal modeller att välja mellan vare sig du väljer att ha gungan utomhus eller inomhus. Storleken och maxbelastningen avgör priset, men kvalitén är allt som oftast densamma. Korrekt monterad och med alla säkerhetsföreskrifter avbockade så kommer kompisgungan göra succé. Det finns helt enkelt ingen bättre lösning utan allt blir bokstavligen dubbelt så kul.

Om skribenten

Maria Hedlund
Läs mer från Maria Hedlund