Kids Concept Leksakskök

Kids
  • Stilrent och nätt kök
  • Superfina detaljer
  • Redskap och grytor ingår
  • Mått: 73x30x55 cm
Köp nu

Kidkraft Leksakskök

Kidkraft
  • Superfint kök i pastellfärger
  • Många realistiska detaljer
  • Roliga tillbehör ingår
  • Rekommenderas från 3 år
  • Mått: 109x107x45cm
Köp nu

Jabadabado Leksakskök

Jabadabado
  • Rejält och stadigt kök
  • Trä och metall
  • Utrustat med en mängd funktioner
  • Två kastruller ingår
  • Rekommenderad från 3 år
  • Mått: 55 x 32 x 72 cm
Köp nu
Innehåll [ visa ]

Få saker är roligare än rollspelslek för barn. Och det är inte alltid lätt att hitta leksaker som fångar deras intresse och fantasi under en längre tid. Med ett leksakskök får ditt barn chansen att utveckla både sina sociala och motoriska färdigheter och samtidigt ha väldigt roligt – länge! I vår guide hjälper vi dig på vägen till att välja det bästa leksaksköket.

Så väljer du leksakskök

Det finns många olika typer av leksakskök på marknaden, så det är viktigt att du väljer ett som passar. Det är inte alltid lätt att välja rätt leksak eller möbel för just ditt barn, så vi har samlat det viktigaste att tänka på för att underlätta processen. Först och främst, tänk på vilken ålder ditt barn är i. Ett leksakskök för en 3-åring kan se annorlunda ut än ett leksakskök för en 6-åring. Se därför till att välja ett kök som är lämplig för barnets ålder och storlek.

Väldigt fint leksakskök från Bloomingville.

1. Storlek

Det är viktigt att tänka på hur mycket utrymme du har hemma. Alla barn har inte ett eget rum ännu, så många föräldrar låter leksaksköket få stå någon annanstans vilket inte alls spelar någon roll för barnet. Det viktigaste är att det finns där, nära till hands när barnet vill leka. Om barnet däremot har ett eget rum finns det säkert redan en massa andra saker där inne, så det är en bra idé att kontrollera måtten på leksaksköket samt barnets rum innan du genomför ditt köp.

Det finns leksakskök som är ganska små, och sådana som är lite större. De små är oftast ganska billiga, och är ofta enklare att flytta på. De stora köken däremot har mer detaljer och funktioner, men de kostar givetvis lite mer. Oftast behöver inte barn så många finesser, om de inte är lite äldre och mer medvetna.

Magiskt fint kök. Finns hos Solhem inredning.

2. Material

Leksakskök finns att köpa i flera olika material. Trä är oerhört populärt, och det är nog det material som flest leksakskök tillverkas i. Dels för att trä ger en gedigen känsla, men också för att barn lättare tar hand om saker av trä. Hållbarheten är längre, och det går oftast bra att rengöra även om man måste komma ihåg att rengöra det med jämna mellanrum.

Plast är ett annat material som leksakskök ofta tillverkas i. Fördelen med plast är att det är lätthanterligt, och ofta kostar det mindre. Rengöringen är lättare, och plast tål smuts bättre. Dessutom tål materialet stötar och slag på ett annat sätt. Dock upplevs inte en leksakskök av plast lika gedigen som en av trä, men för barn spelar detta som bekant ingen roll. Därutöver håller inte material av plast lika länge som exempelvis trä.

Här kan du köpa detta lite billigare leksaksköket i plast med ljus och ljud samt tillbehör.

En tredje typ av material är metall, men detta är nog det minst förekommande alternativet. En fördel med metall är att det ofta ser snyggt och modernt ut, och ger en mer lyxig känsla i rummet. En nackdel är att metall kan vara kallt, och risken för skador är relativt hög. Stötar och slag lämnar ofta märken på metallytor, och rengöringen kan dessutom vara lite knepigare.

3. Funktioner och finesser

Det finns leksakskök med olika många funktioner. De enklare köken har ofta en liten diskbänk och två spisplattor, och kanske någon liten lucka att öppna och förvara leksaksmaten i. Detta räcker gott och väl för de flesta barn. Å andra sidan finns det de mer avancerade köken där det ingår lite mer. Till exempel finns det kök med inbyggd ugn och mikrovågsugn, diskmaskin och tvättmaskin. Dessa funktioner går givetvis inte att ta i bruk, utan är bara detaljer för realismen. Men det finns också andra funktioner som gör leksaksköket mer användbart och roligare för barnet.

En finess som är ganska vanlig är ljud- och ljuseffekter. Man kan till exempel höra hur spisen går på när man vrider på den, eller se hur ugnen tänds och blir ”varm”. Detta brukar vara mycket uppskattat hos de små.

4. Pris

Det finns stora variationer i priser när det kommer till leksakskök. De allra billigaste består oftast bara av en spis och kan ligga runt 300 kronor beroende på material. De som är av högst kvalité och som innehar flest funktioner kostar mellan 500-2000 kr. Vi rekommenderar att köpa ett av något märke som är känt för att tillverka leksaker av hög kvalitet och som samtidigt erbjuder utrymme för så mycket lek och fantasi som möjligt.

Tillbehör till leksakskök

Du kan köpa till en mängd olika tillbehör som du sedan bara adderar till det lilla köket. Det kan vara allt från stora matkassar med diverse livsmedel och ingredienser, till små microvågsugnar och minikylskåp. Detta är en bra investering om du har tänkt att köket ska användas länge eller av flera olika barn. Det roligaste för barnet brukar vara att ha en massa olika redskap och ingredienser att kunna plocka fram snabbt och enkelt.

Exempel på uppskattade tillbehör till det lilla köket (klicka på bilderna för att komma vidare):

Säkerhet

Säkerhet är alltid viktigt när det kommer till barn. Därför ska du alltid köpa leksakskök med säkerhet i åtanke. Se till att handtag, knoppar eller vreden till ugn sitter fast ordentligt. Säkerställ också att köket inte väger för mycket om det skulle råka välta. Ett alternativ, om du vet med dig att du har särskilt små och ivriga barn, kan vara att försöka montera köket i väggen. Det finns även särskilda gummimattor med sugproppar som man kan lägga under leksaksköket för att undvika skador om det välter.

Leksakskök bäst i test

Vi har testat en mängd leksakskök för att komma fram till vilket av dem som är det bästa leksaksköket. Det vi har tittat på är bland annat hur stort och välfungerande köket är, hur enkelt det är att hantera för barnet och hur mycket utrymme det finns för roliga tillbehör och redskap. För oss har det absolut mest väsentliga varit hur kul barnen har haft och hur stabila köken har upplevts. Våra absoluta favoriter finns rankade högst upp på sidan, medan övriga kök som vi tycker om och är klart prisvärda finns länkade i löpande text.

Fördelar och nackdelar

Fördelar

  • Mycket rolig och pedagogisk leksak
  • De flesta leksakskök har ett stort antal olika funktioner och finesser
  • Finns i olika material och storlekar
  • Oftast väldigt enkla att montera

Nackdelar

  • Kan vara lite dyrare än andra leksaker

Sammanfattning

Det finns leksakskök för både stora och små barn. De flesta av köken är anpassade till att passa barn från cirka 2-5 års ålder, men det finns också en del som är mer lämpade för större barn. Det är alltså viktigt att titta på rekommendationerna från tillverkaren innan du köper ett leksakskök.

Om skribenten

Maria Hedlund
Läs mer från Maria Hedlund