Stekbord Teppanyaki
- Storslaget stekbord av högsta kvalité
- Passar för induktionshäll eller vanlig spis
- Mycket generös stekyta
- Rostfritt stål
- 30 års garanti
Stekbord Gourmetstål
- Högkvalitativt och massivt stekbord
- Funkar på alla värmekällor
- Perfekt stekyta
- Plats för stora mängder mat
Stekbord Weber Crafted
- En storfavorit från Weber
- Passar till Weber Crafted ram och galler
- Räfflad kant för att hålla olja & kryddor på plats
- Gjutjärnsyta
- Stor stekyta
Om du älskar att laga mat och alltid vill ha det senaste och bästa, är ett stekbord något du inte bör vara utan. Med ett bra stekbord hemma kan du enkelt skapa de smakfullaste rätterna och servera dina gäster på ett stilfullt sätt. Du kan också använda bordet för att lagra maten om du inte är redo att servera den direkt. Hos oss lär du dig allt om hur de fungerar och är utformade så att du ska kunna hitta det bästa stekbordet för dig eller någon du tycker om.
Så väljer du stekbord
Det finns många olika typer av stekbord på marknaden, så det är viktigt att du väljer ett som passar dina behov. I vår köpguide kommer vi att gå igenom några av de viktigaste aspekterna du bör tänka på så att du förhoppningsvis hittar det bästa stekbordet för just dig.
1. Storlek
En av de viktigaste faktorerna är storleken på stekbordet. Vilken storlek du ska välja beror främst på hur mycket utrymme du har i ditt kök, alternativt hur stor din grill är, samt hur många personer du vanligtvis lagar mat åt. Det finns stekbord i alla möjliga storlekar, från små bord för två personer till stora bord när ni är lite fler.
Litet stekbord
Ett litet stekbord är perfekt för dig som tillagar lite mindre mat eller kanske enbart till två-tre personer åt gången. Dessa bord har ofta en mindre grillyta på cirka 15×15 cm eller 20×20 cm. De är också oftast gjorda av ”mindre” material, så de är enklare att flytta på. Fördelen med ett litet stekbord är dock inte bara den mindre storleken, utan även priset. De flesta små stekbord kostar mindre än 1000 kronor.
Medium stekbord
Ett medium stekbord är den vanligaste typen av stekbord och det passar de flestas behov. Dessa bord har en grillyta på cirka 30×30 cm eller 40×40 cm. De är ofta gjorda av lite mer tåliga material, så de klarar av mer tyngd och högre temperaturer. Priserna på mellanstora stekbord varierar från 1000-2000 kronor.
Stora stekbord
Ett stort stekbord är främst för den som gärna vill imponera lite på sina gäster eller tillagar mycket mat vid ett och samma tillfälle. De större varianterna har en grillyta på cirka 50×50 cm eller 60×60 cm och är oftast gjorda av tåligare material som klarar av mer vikt och högre temperaturer. Du får dock räkna med att priset på de större modellerna ligger på mellan 2000-3000 kronor.
2. Olika typer av stekbord
Stekbord för induktionshäll
Det finns ett flertal varianter av stekbord för induktion, som du alltså använder på din spis i köket. Det fungerar som så att du sätter stekbordet på din spis, väljer en lämplig värmeinställning och sedan börjar steka på den. Detta är ett bra alternativ för den som inte har mycket utrymme i köket, eftersom du då inte behöver ytterligare en stekhäll.
Stekbord med inbyggd stekhäll
Detta är något som är perfekt för den som har plats på terrassen eller i trädgården. Med en stekhäll inbyggd i bordet, kan du enkelt flytta stekbordet närhelst det passar dig.
En utmärkt variant från Dorre som passar till alla sorters spisar.
Grill med stekbord
Har du en grill hemma så ska du definitivt prova att grilla med ett stekbord. Grillen ger maten den klassiska grillade smaken, medan stekbordet ger dig en jämn och fin stekning. Detta är perfekt för dig som älskar att grilla och göra det lilla extra för att maten ska bli godare och upplevelsen trevligare, och för dig som gärna vill kunna använda stekbordet utomhus.
Stekbord för gasolgrill
Även gasolgrillar lämpar sig ypperligt för stekbord, i synnerhet om du har en större grill. En gasolgrill ger dig möjlighet att enkelt reglera temperaturen, vilket är viktigt när du steker mat. Dessutom kommer din mat inte i kontakt med flamman, vilket gör den mindre riskabel att grilla med.
Gasoldrivet stekbord som har allt du kan önska. från Lockhart.
Elektriskt stekbord
Vill du inte använda en vanlig stekhäll eller saknar möjlighet till detta, så är ett elektriskt stekbord det perfekta alternativet. Detta är ett bord som har en inbyggd stekhäll, och som därför är enklare att använda. Du behöver bara sätta på bordet, välja en lämplig temperatur och sedan börja steka. Elektriska stekbord är också enklare att rengöra eftersom du inte behöver tänka på flamman.
Stekbord med vattenavstötande yta
Ett stekbord med en vattenavstötande yta är perfekt för dig som vill ha möjlighet att steka maten utomhus oavsett väder. Den här varianten är täckt med ett speciellt ”lager”, som gör att vatten inte kan tränga igenom. Detta gör det möjligt för dig att steka maten även när det regnar, utan att behöva oroa dig för att bordet ska skadas.
3. Material
När det kommer till material och design, så finns det många olika alternativ på marknaden. De flesta stekbord är tillverkade av rostfritt stål eftersom det är ett slittåligt material. Dessutom är rostfritt stål enkelt att rengöra och ser snyggt ut.
Det finns dock flera andra material som du kan välja mellan när det kommer till stekbord, som till exempel gjutjärn och aluminium. Gjutjärn är ett material som har många fördelar, främst att det är slittåligt och hållbart. Det finns dock en nackdel med stekbord av gjutjärn och den är att de kan vara svåra att rengöra och ofta kräver en speciell rengöringsprodukt.
Aluminium är ett annat material som används för stekbord. Nackdelen med aluminium är dock att det inte är lika slittåligt som andra material. Dessutom kan aluminium smutsa ner köket eftersom det är en mycket mjuk metall.
Hur du använder ett stekbord
Först och främst behöver du placera stekbordet på ett jämnt och plant underlag. Sedan måste du värma grillen, spisen eller induktionshällen i ca 10 minuter för att den ska bli varm nog. När grillen är varm kan du börja lägga på maten.
Något som många gör för att det ska bli en riktigt speciell tillagning och servering av maten är att värma upp stekbordet och sedan placera det på matbordet för att se hur maten tillagas framför en samtidigt som man lägger upp de övriga tillbehören på tallriken. Tänk bara på att ha ett riktigt tåligt underlag.
Vändbart stekbord med både räfflad och slät yta. Fungerar på alla sorters värmekällor. Köp här.
Tips för bästa tillagning på stekbord:
Burgare: För att få den perfekta hamburgaren behöver du sätta grillen eller spisen på hög värme. Lägg sedan på burgarna och låt dem steka i cirka 3-4 minuter per sida.
Kött: Kött är lite knepigare eftersom det finns många olika sorter. En allmän regel är dock att tjockare köttstycken ska stekas på låg värme medan tunnare köttstycken ska stekas på högre värme. En bra guide för hur länge köttet ska steka hittar du på i princip alla receptsajter.
Grönsaker: Grönsaker ska generellt stekas på medelhög värme. Lägg på grönsakerna på stekbordet och låt dem steka i cirka 5-7 minuter.
När maten är klar ska du ta bort den från grillen och låta den vila i några minuter. Detta gör att köttet hinner dras ihop och blir saftigare. När du är redo att servera lägger du bara maten på ett fint uppläggningfat och avnjuter middagen.
Populära märken
Ett flertal kända varumärken har tagit fram stekbord i toppkvalité, där främst Weber med sitt grillfokus levererar de mest populära och eftertraktade stekborden på marknaden. Weber genesis, Weber 57 och Weber crafted är tre mycket eftertraktade varianter av stekbord som dessutom kvalificerat sig till vårt Bäst i test 2022. Produkterna håller vad de lovar och är väldigt prisvärda och hållbara. Maten blir, enligt oss, otroligt mycket godare.
Skötsel
När du ska rengöra ditt stekbord är det viktigt att tänka på vilket material det är tillverkat av. De flesta är tillverkade av rostfritt stål, och dessa bord är enkla att rengöra med vanlig diskmedel.
Om du har ett stekbord av gjutjärn, så är det viktigt att använda en speciell rengöringsprodukt för dessa bord. Gjutjärn reagerar nämligen på syra och kan därför skadas om du använder vanligt diskmedel.
Aluminium är en mycket mjuk metall, och därför bör du inte använda starka rengöringsmedel eftersom materialet då kan ta skada.
Hur ofta du ska rengöra beror på hur mycket du använder stekbordet. Om du steker ofta är det bäst att rengöra bordet efter varje användning. Om du däremot inte steker särskilt ofta så räcker det med att rengöra bordet en gång i veckan.
Fördelar och nackdelar med stekbord
Fördelar
- Ger en jämn och fin stekyta
- Vanligtvis tillverkade av slitstarka material
- Gör maten smakligare och matlagningen roligare
- Kan användas på induktion, gasol, vanlig spis eller grill
- Väldigt prisvärda
Nackdelar
- Kan vara svåra att rengöra beroende på material
Stekbord bäst i test
När det kommer till köksprodukter är kvaliteten särskilt viktig – i synnerhet om produkten ska användas till just tillagning av mat. Det är enormt viktigt att ett stekbord klarar av vad det utlovar och att du som använder det ska vara nöjd med att du får ut det du vill ha. Vi har därför tittat på och testat en mängd olika material, storlekar, användningsområde, rengöring och prisvärdhet – och självklart resultatet på vad som tillagas. Samtliga produkter som vi varmt rekommenderar efter att ha klarat vårt test finns länkade på sajten, och vi hoppas därmed att du kommer hitta det bästa stekbordet för just dig.
Sammanfattning
Ett stekbord är ett väldigt trevligt tillskott till matlagningen och gör det enkelt för dig att steka maten. Det finns massvis av modeller och material att välja mellan, och ännu fler storlekar. Vi har identifierat vissa nackdelar där framförallt rengöringen har varit mest utmärkande. Nackdelarna måste dock vägas mot fördelarna, och det vår övertygelse är att stekbord är en grym investering för alla som älskar att laga mat.