Family vedeldad pizzaugn

Family
  • Når 400° C på 15-20 minuter
  • Eldfast pizzasten för bästa sprödhet
  • Kan tillaga 2 pizzor åt gången
  • Behändig storlek på 60×60 cm
  • Inbyggd termometer
  • Snabb tillagning på 90-120 sekunder
Köp nu

Pulcinella vedeldad pizzaugn

Pulcinella
  • 400° C på 15-20 min
  • Kan tillaga 4 pizzor åt gången
  • Pizzorna blir klara på 90-120 sekunder
  • Inbyggd termometer
  • Air Plus-system
  • Ben med hjul för enkel förflyttning
  • Praktisk hylla
  • Eldfast pizzasten
  • Smal pizzaugn på 80×60 cm
  • Kommer i 3 olika färger
Köp nu

Clementi vedeldad pizzaugn

Clementi
  • Når 400° C på 15-20 min
  • Plats för upp till 4 pizzor per gång
  • Eldfast pizzasten för bästa sprödheten
  • Inbyggd termometer
  • Unikt Air Plus-system för ett jämnt luftflöde
  • Extra förvaringsutrymme
  • Vår vinnare av bäst i test
  • Vikt: 152 kg
Köp nu
Innehåll [ visa ]

Många gånger har du säkert undrat hur du ska få till din pizza på det där perfekta sättet som görs på restaurang. Du kan göra verklighet av pizzadrömmen med en vedeldad pizzaugn för hemmabruk. Denna typ av ugn kallas även för bakugn. Ingenting går upp mot känslan av en äkta, hemlagad pizza gjord i egen pizzaugn. Dofterna under processens gång till den slutgiltiga smaken går inte att jämföra med mycket annat i matväg. Med en vedeldad pizzaugn optimeras pizzans smak och bottens krispighet samtidigt som den rökiga sötman av veden sprider sig i omgivningen. Tänk dig att du på samma gång är omgiven av människor som ser fram emot att åtnjuta pizzan tillsammans med dig. Det är meningen att du ska använda en vedeldad pizzaugn utomhus, så det kommer bli succé och alla vanliga grillar kommer blekna i jämförelse med din. En stor del av den stämningshöjande effekten beror ju på att pizzan tillagas ute.

Så väljer du vedeldad pizzaugn

Det är enkelt att elda i en pizzaugn, men det finns ett par saker du måste känna till innan ditt köp. Det första du ska beakta vid köp av en vedeldad pizzaugn för hemmabruk är den maximala temperaturen som ugnen kan uppnå. Våra vanliga ugnar i hemmet är inte avsedda för att tillaga bra pizzor då temperaturen inte går över 275 grader. Ugnarna på vanliga svenska pizzerior når oftast upp till 350 grader. För att tillaga en perfekt pizza i äkta napolitansk anda krävs en pizzaugn som kan klara åtminstone 450 grader. Du ska därför vara säker på vad det är för resultat du verkligen önskar få med din pizza. Läs mer om tillagning och temperatur nedan.

Vidare måste du planera var du tänker placera din ugn. Det finns ugnar som är enkla att flytta på trots deras vikt. Men det finns andra som är ganska komplicerade att montera och samtidigt väldigt tunga. Har du väl fått en sådan ugn på plats kommer du troligtvis inte att vilja göra om det. Därför måste du säkerställa att ugnen du väljer har passande mått för din planerade position.
Därtill ska du beakta olika tillbehör som behövs för att kunna använda pizzaugnen på bästa sätt. Vi hjälper dig med allt du behöver känna till inför ditt kommande köp.

1. Två varianter av vedeldad pizzaugn

Rostfri vedeldad pizzaugn

Är det en snabb, enkel och samtidigt enormt snygg pizzaugn du önskar så ska du tveklöst köpa en rostfri vedeldad pizzaugn. Det går ofta snabbt, cirka 10-15 minuter, att få ugnen optimalt varm för pizzan. Efter 30 minuter kan ugnarna i rostfritt stål nå upp till 500 grader. Det brukar uteslutande finnas lufttillförsel längst bak i dessa ugnar, och en skorsten ingår allra oftast vilket är perfekt. Många av de här varianterna är så moderna att de har hjul så att du enkelt kan flytta på ugnen om det behövs. Du ska definitivt välja den här sortens pizzaugn om du vill ha ett kvalitativt, kvickt och trendigt redskap för matlagningen. Din uteplats kommer att se lyxig ut, hela hemmet blir mysigare och du kommer kunna servera mästerkocksliknande pizzor.

Vedeldad pizzaugn i sten

Pizzaugnar av klassisk, ibland lite gammaldags stil är de vedeldade pizzaugnarna gjorda av sten, eller tegelstenar. Dessa ugnar är inte sällan uppmurade på napolitanskt vis. Dessutom är de välisolerade vilket medför en jämnare temperatur. Det går inte heller åt lika mycket ved i dessa pizzaugnar. Ett stort plus är att de är vackra att ha ute, och dess utseende bidrar till extrem mysfaktor. Nästan alla pizzor i Italien tillagas i pizzaugnar liknande dessa. Du ska absolut köpa denna variant om det är den familjära, äkta känslan du vill åt.

2. Tillagning i vedeldad pizzaugn

Eld

Som namnet berättar ska du använda din vedeldade pizzaugn med ved för att få eld och värme. Du måste ha ved eller pellets, men ved är vanligast och också det vi rekommenderar.
Elden kan tändas var som helst i pizzaugnen under normala tillagningsaktiviteter. När du väl har tänt elden ska du se till att det inte går för snabbt. Det är viktigt att ugnen värms upp gradvis, så du måste hålla koll.
Det rekommenderas att alltid ha en liten och stadig eld i ugnen. Anledningen är att ugnen hålls vid rätt temperatur på det sättet.

Temperatur

Den perfekta temperaturen för tillagning av pizza i en vedeldad pizzaugn är 300-350 grader. Det är långt mycket mer än vad pizzeriorna i Sverige använder sig av. Du förstår därför varför du måste ha en pizzaugn avsedd för att riktigt njutningsfulla pizzor av toppkvalité.
Glöm inte att stänga ugnen när du är klar med dina pizzor eller vad du än har tillagat i ugnen. Den är fortfarande varm dagen efter och kommer snabbare att nå den ideala temperaturen.

Pizzasten

En pizzasten är botten i ugnen på vilken pizzan tillagas. Dessa ingår allt som oftast när du köper en vedeldad pizzaugn, men du måste kontrollera det först. Pizzastenen är en stor och viktig del av ugnen som utgör själva grunden för tillagningen. För att säkerställa att du har rätt temperatur på din pizzasten ska du helt klart investera i en infraröd termometer. På så sätt riskerar du inte att börja grädda pizzan för tidigt.

3. Tillbehör till vedeldad pizzaugn

För att göra din pizzatillagning hundraprocentig måste du införskaffa flera tillbehör. Dessa kostar inte så mycket, och de optimerar tillagningen från början till slut. Du ska därför inte tveka att köpa dem.
Först och främst måste du köpa dig ett par tjocka och skyddande grytvantar. Därefter ska du se till allt investera i en pizzaborste, en snurra, en pizzaspade och en termometer.
Pizzaborsten ska du använda du för att rengöra din vedeldade pizzaugn. Vi rekommenderar en vridbar borste så att du kommer åt i ugnens alla hörn.
En pizzaspade har du sett många gånger, och självklart ska du ha en sådan till din nya ugn. Den hjälper dig att föra pizzan in och ut ur ugnen på ett smidigt sätt utan att ha sönder den.
Snurran ska du ha för att lätt kunna snurra runt pizzan. På så sätt får du en jämn och fin gräddning.

4. Storlek

Vissa pizzaugnar är stora, andra mindre. De smalaste är de rostfria ugnarna, som kan ha en bredd på så lite som 50 cm. Men de kan också vara mycket bredare än så. Vissa är så breda som 100 cm. De vedeldade pizzaugnarna av sten är, ganska uppenbart, lite större och maffigare. Det är en del av deras uppbyggnad, och enligt många också en del av deras charm. Att en vedeldad pizzaugn är stor innebär inte per automatik att den får plats med fler pizzor åt gången samtidigt. Om det är sådant du funderar på måste du kontrollera hur många pizzor just din pizzaugn kan få plats med åt gången. Å andra sidan ska du komma ihåg att ugnarna är så pass varma att det går att tillaga ett flertal pizzor på under 5-10 minuter. Med andra ord är utrymmet inuti ugnen inte det mest väsentliga.

5. Bygga en egen vedeldad pizzaugn

Är du den händiga typen som älskar att göra saker på egen hand så ska du helt klart bygga en vedeldad pizzaugn själv. Du blir inte den första som gör det och definitivt inte den sista. Det du ska göra är att leta efter en tydlig instruktion eller ritning, företrädesvis bilder med steg för steg med tillhörande tydlig information. Se till att du har allt du behöver och ta gärna hjälp av någon. Flera guider likt dessa finns att hitta på diverse byggsajter, som exempelvis K-Rauta.
Kom bara ihåg att inte göra något som kan medföra fara för dig själv när du ska bygga en egen vedeldad pizzaugn. Du måste också se till att utförandet går till på ett korrekt sätt så att inte själva användandet sedan riskerar att utgöra en fara när den är färdig.

6. Säkerhet

Du måste se till att varken du eller din omgivning skadar sig när pizzorna är i full gång att tillagas. Givetvis vet du att eld och hög värme kan vara en stor fara, därför ska du vara mycket införstådd i hur du hanterar ugnen säkrast. Säkerställ att framförallt små barn inte går i närheten av pizzaugnen.
Du ska gärna välja en vedeldad pizzaugn som har handtag på luckan. På så sätt minskar risken att du bränner dig. Om den ugn du väljer inte har den måste du komma ihåg att använda kraftiga grytvantar.

7. Pris

Du ska räkna med att betala några tusenlappar för en vedeldad pizzaugn. Det är förväntat med tanke på vilken kvalité pizzorna får, men även allt annat som tillagas på det här sättet och i de här ugnarna.
Det finns små och portabla vedeldade pizzaugnar med ett pris på runt 2000:-, men då ska du veta att de här billiga varianterna värms upp med träpellets vilket inte alla gillar. Smaken på pizzan kan bli lite annorlunda.
Vi rekommenderar starkt att du ska köpa en som ligger på 8000:- eller uppåt, beroende på hur mycket du är beredd att betala. Då vet du att du kommer att få en ugn av kvalité.
De allra dyraste pizzaugnarna med vedeldning är robusta och kommer med en massa tillbehör. Dessa kan kosta upp mot 30 000:-, trots att de värms upp precis lika snabbt som de billigare och håller värmen lika länge.

Ska du bygga din vedeldade pizzaugn själv så kommer du mycket billigt undan jämfört med att köpa. Flera hemmafixare som har byggt sin egen ugn menar att priset kan landa under 1000:-.

Fördelar och nackdelar med vedeldad pizzaugn

Fördelar

  • Enormt snabb uppvärmning och tillagning
  • Pizzorna smakar pizza på riktigt
  • Gör sig väldigt fin på uteplatsen
  • Det går att tillaga oerhört mycket mer än pizza
  • Du kan bygga din egen pizzaugn

Nackdelar

  • Kan ta upp en del plats beroende på storlek

Vedeldad pizzaugn bäst i test

Under hösten 2021 lät vi testa ett antal vedeldade pizzaugnar. Dessa ugnar utlovar väldigt mycket och med tanke på hur mycket de kostar ansåg vi att de behövde genomgå gedigna tester.
Vi har kontrollerat att uppvärmningstid stämmer, att antal pizzor som sägs få plats stämmer, att stenarna verkligen ger sprödhet och att termometrarna fungerar. Därutöver har vi lämnat pizzaugnarna i alla tänkbara väderlekar. Samtliga ugnar har klarat testerna med bravur. Våra tre favoriter finns länkade högst upp på sidan.
Med tanke på att alla har individuella uppfattningar om hur en god pizza ska smaka så har vi inte låtit detta hamna i fokus för vårt resultat. Däremot ska vi inte sticka under stol med att pizzorna som har tillagats i alla testade ugnar har smakat bättre än alla hemlagade pizzor som vårt team har försökt sig på tidigare. Det går helt enkelt inte att jämföra med något annat.

Sammanfattning

Med en vedeldad pizzaugn utomhus kommer ditt hem tas till en helt ny nivå. Matlagningen kommer bli roligare och gå snabbare. Dessutom kommer pizzorna magiska. Du kan tillaga i princip allt i ugnarna, och det kommer smaka bättre än i någon annan ugn. Innan du ska köpa en vedeldad pizzaugn ska du välja mellan en rostfri eller en gjord av sten. Du ska också bestämma dig för hur stor den ska vara och om den enkelt ska gå att flytta på ute.
Priserna varierar men kvalitén är i princip densamma så länge du inte väljer de billigaste då dessa kan vara konstgjorda eller inte ha möjlighet till vedeldning. Du kan också bygga din alldeles egen vedeldade pizzaugn och då komma undan mycket billigare än om du köper.

Om skribenten

Maria Hedlund
Läs mer från Maria Hedlund